Individuele therapie
In individuele gesprekstherapie maken we ruimte om op een veilige manier stil te staan bij wat moeilijk loopt. In respect en vertrouwen begeleidt de therapeut je naar het verdiepen van jouw ervaring. Zo ga je van binnenuit beter begrijpen wat de problemen veroorzaakt of in stand houdt.
Een beter begrip is een belangrijk therapeutisch doel omdat het je namelijk een beter zicht geeft op jouw sterktes, maar ook op valkuilen of destructieve patronen. Je ontdekt nieuwe wegen om de kracht in jezelf te hervinden, om te aanvaarden en te veranderen, om te verwerken en te groeien.
Individuele therapie voor kinderen en jongeren
Ondanks dat we bij het begeleiden van kinderen en jongeren het zeer belangrijk vinden om met het hele gezin te werken, is het voor sommige problematieken aangewezen om (eerst) individueel met het kind aan de slag te gaan.
Tijdens de eerste sessies wordt er uitgebreid tijd gemaakt om kennis te maken met het kind.. Dit gebeurt op verschillende manieren (gesprek, creatieve technieken, spellen, …) en steeds in afstemming met de sterktes en noden van het kind. Daarnaast wordt de aanmeldingsproblematiek ruimer verkend.
Vaak brengt de verkenningsfase nieuwe inzichten voort, wat leidt tot een beter begrip van ieders noden. Na deze beginfase gaan we samen met de ouders en het kind kijken wat er verder nodig is en nemen we deze nieuwe inzichten mee in ons zoekproces. Ook bij een langdurig individueel traject gebeurt er regelmatig een terugkoppeling met de ouders.
Relatietherapie
Wanneer partners elkaar niet kunnen bereiken.... Wanneer ze geen gemeenschappelijke taal meer vinden om zich met elkaar te verbinden. Wanneer de communicatie alleen nog maar gebeurt via verwijten en harde woorden. Wanneer elke partner op zijn eilandje leeft en er allleen nog maar plaats is voor gevoelens van verlatenheid, gekwetstheid en eenzaamheid. Dan kan koppel- of relatietherapie hierin een mogelijk perspectief bieden.
In deze therapievorm luistert de therapeut naar het verhaal van beide partners waarbij er voldoende aandacht geschonken wordt aan ieders’ waarheid en beleving. Hij tracht ruimte te bieden om in alle veiligheid en op een niet-veroordelende manier je kwetsuren te leren benoemen naar je partner. Vervolgens zoekt hij samen naar vastgeroeste patronen die jullie gevangen houden in een negatieve spiraal onbegrip en wederzijds kwetsen. Door deze patronen te leren herkennen en benoemen, kunnen jullie een gemeenschappelijke taal vinden om terug te verbinden en zich opnieuw geborgen en gedragen te voelen door de ander.
Gezinstherapie
Om de zorg rond je kind goed te kunnen begrijpen, vinden we het belangrijk om zowel je kind als zijn/haar gezin te leren kennen. Tijdens gezinstherapie wordt er ruimte gemaakt om samen met jullie stil te staan bij de zorgen die iemand uit jullie gezin zich maakt. Als gezin kan je immers met verschillende dingen geconfronteerd worden: een bepaalde levensgebeurtenis die een invloed heeft op jezelf en/of je gezin, zorgen m.b.t. de opvoeding van je kinderen, schoolproblemen, verandering van gezinssamenstelling, … .
Bij aanvang van de gezinstherapie zal de therapeut eerst met jullie kennismaken. De therapeut maakt ruimte voor ieders beleving, probeert ieders stem aan bod te laten komen en wil begrijpen welke zorgen jullie naar hier brengen. Ook tijdens de verdere gesprekken wordt er samen nagedacht en gepraat worden over wat jullie als gezin bezighoudt. Er wordt hierbij veel belang gehecht aan de krachten en de eigen mogelijkheden van jullie als gezin. We trachten de communicatie en het onderling contact te verbeteren, zodat jullie er opnieuw in slagen om met jullie zorgen om te gaan en terug tevreden kunnen zijn met jullie gezinsleven. Er wordt gezocht naar een manier waarop ieder gezinslid actief kan deelnemen aan de gesprekken, o.a. door gebruik van ervaringsgerichte en creatieve methodieken.
Bemiddeling en ouderschapsbegeleiding
Wanneer ouders / ex-partners elkaar niet kunnen bereiken.... Wanneer ze geen gemeenschappelijke taal meer vinden om zich met elkaar te verbinden. Wanneer de communicatie alleen nog maar gebeurt via verwijten en harde woorden. Wanneer elke ouder op zijn eilandje leeft en er alleen nog maar plaats is voor verwijten en solo-ouderschap. Dan kan bemiddeling of ouderschapsbegeleiding hierin een mogelijk perspectief bieden.
Scheidingsbegeleiding
Wanneer jullie beslissen om te scheiden, kan ondersteuning en begeleiding helpen om in deze nieuwe situatie een evenwicht te vinden.